
Phytofar standpunt over het gebruik van SDHI-fungiciden.
In recente publicaties (Benit et al., 2018; Rustin et al., 2019) werd bezorgdheid geuit over het gebruik van succinaat-dehydrogenase inhibitoren (SDHI) als fungiciden. Die zouden namelijk een risico inhouden voor de mens, en meer algemeen voor het dierenrijk, door hun werkingsmechanisme.
Er wordt gesuggereerd dat het huidige risicobeoordelingskader voor SDHI’s aan herziening toe is en dat het gebruik van SDHI’s in de landbouw tot een minimum moet worden beperkt. Momenteel onderzoeken wij het laatst gepubliceerde artikel (Rustin et al., 2019 – Plos One) en wij hebben de Belgische federale overheid over deze studie ingelicht.
Eerst willen we aanstippen dat ANSES (het Franse nationaal agentschap voor de veiligheid van voedsel, milieu en arbeid) nog vorig jaar, na overleg met de belangrijkste auteurs van deze studies, een conclusie over het mogelijke gevaar van SDHI’s heeft gepubliceerd. Daarin stelt ANSES dat er momenteel onvoldoende bewijzen zijn om te verklaren dat SDHI’s een gevaar voor de gezondheid zouden inhouden, en dus om de marktvergunningen in te trekken. Op grond hiervan concluderen wij dat de studies die eerder zijn uitgevoerd en geëvalueerd voor de toelating van deze stoffen, een betrouwbare inschatting leveren van eventuele risico’s voor mens en dier.
De auteurs baseren zich in de studie op resultaten van in vitro-onderzoeken. Zij tonen echter geen effecten aan die feitelijk bij een mens of een dier zijn vastgesteld. Ook werden in deze experimentele studies veel hogere dosissen gebruikt dan in reële omstandigheden op het veld. Daarbij worden SDHI’s in levende organismen (bij mensen of dieren) voortdurend in hoge mate gemetaboliseerd, waardoor zij snel worden afgebroken en het lichaam verlaten. De gewasbeschermingsindustrie is zeer goed op de hoogte van de werking van SDHI’s. Zij kiest dan ook specifiek werkzame stoffen uit met een minder krachtige werking bij zoogdieren en andere niet-doelorganismen, en alleen stoffen met een aanvaardbaar veiligheidsprofiel komen in aanmerking voor verdere ontwikkeling.
We kunnen dus besluiten, dat alle SDHI’s die momenteel op de markt zijn als gewasbeschermingsmiddel, onderworpen werden aan de juiste strenge tests en aan een onafhankelijke beoordeling van vele wetenschappelijke studies door de Europese regelgevende instanties.
Gelijkaardige conclusies en meer info over SDHI’s vind je op de website van de federale overheid.
Terug
Residulimieten in een complexe wereldhandel: een uitdaging voor de hele voedselketen.
Veel van de in Europa geïmporteerde goederen zijn producten die niet commercieel of in onvoldoende hoeveelheden binnen Europa kunnen worden geteeld. Om invoer toe te laten hebben we importtoleranties nodig.
Raad van State herbevestigt
Waalse overheid moet federale bevoegdheden respecteren en mocht gebruik van glyfosaat niet verbieden.
Manager van het Jaar 2020
Dirk Coorevits, CEO van bouwspecialiteitenproducent Soudal, werd door het magazine Trends bekroond tot Manager van het Jaar 2020.
European Crop Protection Association groeit en wordt CropLife Europe
Vanaf vandaag zal de European Protection Association ECPA opereren als CropLife Europe en haar mandaat van gewasbeschermingsmiddelen uitbreiden tot digitale en precisielandbouw, plantenbiotechnologische innovatie en biopesticiden.
Hervorming Europese chemiewetgeving moet steunen op wetenschappelijke data en strenge controle op ingevoerde producten
De Europese Commissie heeft haar Chemicals Strategy for Sustainability gelanceerd als onderdeel van de Europese Green Deal.