
Openbaar groen
Gezond, veilig en mooi openbaar groen
Gewasbescherming is essentieel voor het veilig, gezond en mooi houden van openbaar groen, parken, bermen, sportterreinen, golfcourts, spoorwegen, industrie- en luchthaventerreinen en tuinen. Gewasbeschermingsmiddelen voor gebruik in openbaar groen zijn geen huis- en tuinproducten, want ze worden toegepast door professionele gebruikers (groenvoorzieners, tuinaanleggers, of gemeentearbeiders).
Waarom moet het openbaar groen beschermd worden?
Veiligheid
Gewasbescherming verhindert dat woekerende onkruiden het zicht belemmeren op autowegen, en zorgt ervoor dat verkeersborden goed zichtbaar zijn. Het onkruidvrij houden van trein- en tramsporen, alsook de start- en landingsbaan van luchthavens is cruciaal voor een veilig openbaar vervoer en een veilige vliegtuigtrip. Ook opritten en terrassen kunnen met gewasbeschermingsmiddelen onkruid- en mosvrij gemaakt worden, wat hen niet alleen mooier maar ook minder glibberig en dus veiliger maakt.
Een betere levenskwaliteit
Stadsbewoners hebben nood aan parken, speelterreinen voor de kinderen en grasvelden om te ontspannen. Het groen dat de stad hen biedt, moet dan ook goed onderhouden zijn. Dit betekent geen ongewenste onkruiden, ziektes of ongedierte.
Esthetiek
Diepgewortelde onkruiden kunnen schade toebrengen aan geklasseerde gebouwen, authentieke muren, mooie gevels. Deze schade is vaak moeilijk te herstellen, of kan hoge kosten met zich meebrengen. Ook erfgoed, monumenten en historische sites moeten in een goeie staat bewaard blijven en vereeuwigd worden. Gewasbescherming zorgt er ook voor dat op sportterreinen, golfcourts en siergazonnen enkel grassen behouden blijven.
Gezondheid
Gezondheid van de mens enerzijds, door openbaar groen vrij te houden van hinderlijke of zelfs gevaarlijke insecten en onkruiden. Gezondheid van het openbaar groen anderzijds, door te vermijden dat invasieve planten de lokale planten verdringen.

Raad van State herbevestigt
Waalse overheid moet federale bevoegdheden respecteren en mocht gebruik van glyfosaat niet verbieden.
Manager van het Jaar 2020
Dirk Coorevits, CEO van bouwspecialiteitenproducent Soudal, werd door het magazine Trends bekroond tot Manager van het Jaar 2020.
European Crop Protection Association groeit en wordt CropLife Europe
Vanaf vandaag zal de European Protection Association ECPA opereren als CropLife Europe en haar mandaat van gewasbeschermingsmiddelen uitbreiden tot digitale en precisielandbouw, plantenbiotechnologische innovatie en biopesticiden.
Expert Politique Agricole et Stakeholders Affairs
Nous sommes à la recherche d’un collègue
Hervorming Europese chemiewetgeving moet steunen op wetenschappelijke data en strenge controle op ingevoerde producten
De Europese Commissie heeft haar Chemicals Strategy for Sustainability gelanceerd als onderdeel van de Europese Green Deal.