
Insecticiden beschermen bijen.
De laatste tijd was het wel vaker in het nieuws: een grote exotische wesp bedreigt onze inheemse bijen. Het gaat over de Aziatische hoornaar, die ergens sinds 2016 vanuit Frankrijk in ons land is aanbeland en sindsdien aan een opmars bezig is. Dit insect jaagt op bijen aan de ingang van de kast. Als de bijen in de kast voldoende verzwakt zijn, gaat de exoot ook in de kast bijen en broed roven om haar nakomelingen mee te voeden. Dat gebeurt vooral in het najaar, wanneer andere voedselbronnen schaars worden. De Aziatische hoornaar kan ook virusziekten overdragen op bijen.
Tot dusver was de Varroa-mijt (Varroa destructor) de belangrijkste oorzaak van bijensterfte. Naast deze intussen algemeen voorkomende “exotische” mijt, heeft de imker er dus nu een zorg bij. Het begon met één gedetecteerde nest in Wallonië in 2016, en in Vlaanderen in 2017. Nu is er al sprake van ongeveer 150 meldingen en tientallen nesten in België. De Aziatische hoornaar staat op de Europese lijst van exoten die moeten bestreden worden.
Zoals steeds vraagt de bestrijding een geïntegreerde aanpak. Het handmatig verwijderen van nesten tussen zonsondergang en zonsopgang en vervolgens door verhitting of bevriezing de bewoners van de kolonie doden is zeer effectief. Vaak hangen de nesten hoog in de bomen of op moeilijk bereikbare plaatsen. Met het vallen van de bladeren zijn de grote nesten goed waar te nemen. Dan worden insecticiden ingezet om de wespen op een veilige en efficiënte manier te doden en te verwijderen.
Er zijn ook vele inheemse nuttige wespen, zoals de inheemse Europese hoornaar. Dus vooraleer in het wilde weg wespen(nesten) te vernietigen, best eerst een vakman raadplegen!
Help de imkers en contacteer:
Terug
Residulimieten in een complexe wereldhandel: een uitdaging voor de hele voedselketen.
Veel van de in Europa geïmporteerde goederen zijn producten die niet commercieel of in onvoldoende hoeveelheden binnen Europa kunnen worden geteeld. Om invoer toe te laten hebben we importtoleranties nodig.
Raad van State herbevestigt
Waalse overheid moet federale bevoegdheden respecteren en mocht gebruik van glyfosaat niet verbieden.
Manager van het Jaar 2020
Dirk Coorevits, CEO van bouwspecialiteitenproducent Soudal, werd door het magazine Trends bekroond tot Manager van het Jaar 2020.
European Crop Protection Association groeit en wordt CropLife Europe
Vanaf vandaag zal de European Protection Association ECPA opereren als CropLife Europe en haar mandaat van gewasbeschermingsmiddelen uitbreiden tot digitale en precisielandbouw, plantenbiotechnologische innovatie en biopesticiden.
Hervorming Europese chemiewetgeving moet steunen op wetenschappelijke data en strenge controle op ingevoerde producten
De Europese Commissie heeft haar Chemicals Strategy for Sustainability gelanceerd als onderdeel van de Europese Green Deal.