
België koploper voor duurzaam gebruik van gewasbescherming.
Na een paar vertragingen als gevolg van de COVID-19-crisis, publiceerde de Europese Commissie eerder deze week een aantal documenten die belangrijk zijn voor de landbouwsector: de strategie "Van boer tot bord” en de strategie "Biodiversiteit 2030". Phytofar, de Belgische vereniging van de industrie van gewasbeschermingsmiddelen, wil graag wijzen op de grote inspanning die ze de laatste tientallen jaren al geleverd heeft, en wil natuurlijk meewerken aan een wetenschappelijk onderbouwd proces om de uitdagingen van de nabije en verre toekomst aan te gaan: voedselveiligheid, klimaat en biodiversiteit.
Biodiversiteit en “Van boer tot bord”
De Europese Commissie heeft in haar “strategie Biodiversiteit 2030” een reeks engagementen vastgelegd om tegen 2030 een herstel van het klimaat en de biodiversiteit op gang te brengen. Phytofar neemt de maatschappelijke bezorgdheid over de gewasbeschermingsmiddelen zeer ernstig. Onze sector zal een sleutelrol blijven spelen door landbouwers te ondersteunen als producenten van onze dagelijkse voeding.
België heeft sinds de jaren ’90 al veel inspanningen geleverd en is koploper op gebied van duurzaam gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Enkele voorbeelden? Naarmate de producten evolueerden, verminderde de toe te passen dosis van een product per hectare aanzienlijk (tot 95%!). De spuittoestellen worden verplicht regelmatig gekeurd. Geïntegreerde gewasbescherming (IPM) is de norm. De markt voor de professionele producten en de producten voor de tuinliefhebber werd gesplitst. En ook het Belgische ophalings- en recyclagesysteem van lege verpakkingen door AgriRecover is een voorbeeld voor vele landen!
De toelatingsprocedure voor gewasbeschermingsmiddelen in de EU en de omkadering voor goed gebruik is een van de strengste ter wereld. Het biedt de burgers van de EU levensmiddelen van de hoogste kwaliteit. Toch erkennen we de maatschappelijke bezorgdheid over de voedselproductie en de bereidheid van de Commissie om zowel het risico als het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te verminderen. Wij staan open voor een discussie over een reductiedoelstelling, mits die wetenschappelijk onderbouwd en realistisch is. Een vermindering met 50% lijkt ons echter niet realistisch en zal niet het gewenste effect hebben dat het voedselproductiemodel in Europa duurzamer wordt.
Blijvend innoveren
Phytofar zal de plannen van de Commissie zorgvuldig bestuderen en is er vast van overtuigd dat innovatie een essentieel onderdeel van de oplossing vormt. Onze bedrijven zullen blijven investeren in gewasbeschermingsmiddelen met een milieuvriendelijker profiel, in oplossingen voor biologische gewasbeschermingsmiddelen en precisietechnologieën voor een duurzame landbouw.
Terug
Residulimieten in een complexe wereldhandel: een uitdaging voor de hele voedselketen.
Veel van de in Europa geïmporteerde goederen zijn producten die niet commercieel of in onvoldoende hoeveelheden binnen Europa kunnen worden geteeld. Om invoer toe te laten hebben we importtoleranties nodig.
Meer dan 50 chemie- en farmabedrijven stappen in sectoraal actieplan om minder water te verbruiken.
Het vrijwillige initiatief sluit hiermee aan op de doelstellingen van de recent aangekondigde Blue Deal waarmee de Vlaamse regering voluit inzet op circulair watergebruik.
Europese industrie van gewasbeschermingsmiddelen engageert zich ter ondersteuning van Europese Green Deal.
De Europese industrie van gewasbeschermingsmiddelen heeft een set van ambitieuze engagementen aangenomen om de Europese Green Deal te ondersteunen.
Nieuw filmpje: Lees altijd het etiket!
Er staat een schat aan informatie op het etiket van een gewasbeschermingsmiddel. Kijk snel naar het nieuwe filmpje en volg Phytofar op YouTube!
Hoe kan je best je huisdieren beschermen als je producten voor je tuin gebruikt?
Bekijk de nieuwe filmpjes en ga aan de slag!